El Llop al Pirineu català
piriSPORT
2020-09-22 17:05:00

Europa vol conèixer la població d'ossos i llops al Pirineu gironí.

El pla LoupO farà un seguiment dels exemplars introduïts a banda i banda de les muntanyes Durarà dos anys, compta amb un pressupost d'1.250.000 euros i està coordinat per la UAB

El projecte europeu LoupO, pla que durant dos anys farà seguiment de les poblacions d'os i llop als Pirineus francoespanyols i andorrans per tal de protegir i millorar la biodiversitat, va iniciar-se ahir. El projecte estarà coordinat per la UAB i compta amb un pressupost total d'1.250.109 euros. El seu objectiu principal és desenvolupar un pla transfronterer que permeti conèixer millor els hàbitats adequats de l'os i el llop i comptar amb informació genètica d'aquestes espècies més precisa de la que es té actualment.

Les dues espècies mostren distribucions transfrontereres: l'os amb una població reproductora al Pirineu Central (Haute Garonne, Arièje, Vall d'Aran i Pallars) i el llop, mitjançant la presència d'alguns mascles erràtics assentats al Prepirineu i Pirineu Oriental.

El pla es desenvoluparà durant els pròxims dos anys, fins a la primavera de 2022 i estarà coordinat per la investigadora del Departament de Ciència Animal i dels Aliments de la Universitat Autònoma de Barcelona, la doctora Natàlia Sastre, especialista en fauna salvatge del Servei Veterinari de Genètica Molecular de la UAB.

Sastre va explicar que «el projecte LoupO pretén que tres països col·laborin per fer el seguiment d'aquests dos animals salvatges que no entenen de fronteres» i d'aquesta manera «es coneixeran millor les poblacions i el seu estat genètic».

El projecte LoupO està cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Programa INTERREG V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020), un programa europeu de cooperació territorial creat per fomentar el desenvolupament sostenible del territori fronterer entre els tres països.

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, el Conselh Generau d'Aran, Forestal Catalana, le Laboratoire d'Ecologie Alpine (CNRS) i el Servei Veterinari de Genètica Molecular (UAB) com a socis beneficiaris, i el Departament de Territori i Sostenibilitat, l'Office Français de la Biodiversité, la Direction Régionale de l'Environnement, de l'Aménagement et du Logement (Occitanie), i el Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat d'Andorra, com a socis associats, desenvoluparan, estandarditzaran i unificaran les metodologies per fer el seguiment sobre el terreny genètic del llop i l'os als Pirineus, i crearan una base de dades comuna entre països.

Tot això permetrà en un futur la realització d'estimacions poblacionals mitjançant censos genètics, per exemple, per tal d'optimitzar recursos i adaptar-se a les creixents poblacions de tots dos carnívors. Així mateix, s'afavorirà l'aparició de mesures per fomentar l'acceptació del llop i l'os en un territori marcat per l'activitat humana.

El projecte LoupO ha estat programat en la seva tercera convocatòria pel Comitè de Programació del POCTEFA 2014-2020, que constitueix la cinquena generació de suport financer comunitari destinat a reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra.

La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d'activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres a través d'estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.Consulta els mapes:

Muntanyes

Mapa amb totes les muntanyes. Tresmils, quatremils, vuitmils, ... Consulta els cims de tots els continents
3.680 cims

Crestes

Si tens el nivell per difrutar de les crestes, consulta-les en el mapa. N'hi ha més de les que t'imagines.
54 crestes

Ferrades

Descobreix noves vies ferrades ordenades per dificultat i escull la que més t'agradi o tinguis més propera.
45 ferrades

Barrancs

Si ets amant dels barrancs, aquí hi pots trobar tota la informació clara i detallada.
158 barrancs

Carregant