Cordes
piriSPORT
2020-09-21 17:07:20

Hi ha cordes de diàmetres molt variats, de materials molt heterogenis i amb mètodes de creació molt diferents. Inicialment, les cordes eren de fibres naturals trenades i els usos que tenien eren molt limitats però amb el pas dels anys, i de l’evolució tecnològica, s’ha anat obrint el ventall de possibilitats que aquestes ofereixen.

Els materials emprats en l’actualitat són principalment sintètics i els més habituals són la poliamida, el polipropilè, el poliester i el polietilè. Més recentment s’hi ha afegit l’aramida, que és un tipus de poliamida o la dyneema, que és de polietilè de mòdul alt. Hi ha noms que s’utilitzen popularment com ara el niló (poliamida) o el kevlar (aramida) que en realitat són d’aquests materials.

Bàsicament, hi ha tres paràmetres importants a saber del tipus de material de què està feta una corda: el seu punt de fusió (PF), la temperatura a la que es fon; la seva resistència a l’abrasió, que determina la dificultat amb que es desgasta; i el seu dinamisme, que és l’elasticitat que té.

Tipus de cordes

Les cordes poden ser de tres categories diferents segons el seu dinamisme, l’elasticitat que tinguin. Poden ser estàtiques, semiestàtiques o dinàmiques.

- Les cordes estàtiques no es fan servir perquè s’hi pengin les persones sinó per hissar coses, per baixar-les o per fixar-les. També poden servir per muntar ponts tirolesos (tirolines).

- Les cordes semiestàtiques es fan servir en aquells casos ens el quals no es prevegi una ‘caiguda’ i que l’elasticitat de la corda sigui un inconvenient en lloc d’un avantatge. L’elongació estàtica màxima d’aquest tipus de cordes ha de ser inferior al 5%. Aquestes cordes són les que es fan servir en el barranquisme i en l’espeleologia. La diferència fonamental entre les cordes de barranquisme i les d’espeleologia és que les primeres poden tenir un tractament hidròfob que fa que agafin menys aigua, i pesin menys un cop mullades. S’ha de tenir en compte que les cordes de poliamida, que són les més habituals, s’encongeixen un 8-10% amb l’aigua. S’ha de pensar en aquest fet a l’hora d’escollir la longitud de corda desitjada. Si es fan barrancs s’encongiran molt ràpid i fent espeleologia a mesura que es vagin netejant, però s’acabaran encongint. Per tant, si es desitja disposar d’una corda de 100 metres, se n’han de comprar uns 110 metres.

Les cordes semiestàtiques no són estàtiques del tot, i en cas d’una tensió gran i sobtada tenen un cert dinamisme, però quan s’hi penja algú no s’estiren exageradament, evitant que la corda faci de ‘molla’. Aquest efecte de molla que fan les cordes amb molta elasticitat se li diu col·loquialment el xiclet de la corda o l’efecte io-io. Com més gran és el xiclet més gran és l’abrasió que rep una corda als punts de fregament i més incòmode és ascendir per ella.

Dintre de les cordes semiestàtiques hi ha quatre tipus diferents, definits segons una norma en funció de paràmetres com la resistència a possibles caigudes, diàmetre de la corda, elongament estàtic màxim, etc.

:: Cordes tipus A: són per ús general, les de millors prestacions en matèria de seguretat però també les més voluminoses i pesades. Generalment són de poliamida. Són les més aptes per un ús intensiu, per grups grans, per entorns amb roques molt abrasives i tallants, i, en general, per qui vulgui extremar la seguretat. El diàmetre mínim que tenen és 9,5mm.

:: Cordes tipus B: reservades a grups tècnics que tinguin molta experiència i sàpiguen reduir al mínim els fregaments per reduir-ne les conseqüències. Generalment són de poliamida. Són cordes força menys resistents que les de tipus A però força més lleugeres i menys voluminoses. S’ha de tenir en compte que les cordes fines tenen major xiclet. El diàmetre d’aquestes cordes ha d’estar entre 8,5mm i 9,5mm.

:: Cordes tipus C: són les cordes flotants. Tenen l’ànima de polipropilè i la camisa és generalment de poliamida. Són poc resistents. Per això només es poden utilitzar en doble i només per a rapelar; no es poden utilitzar per ràpels guiats ni per ponts tirolesos ni per altres maniobres. Això fa que l’ús d’aquestes cordes estigui en declivi. No compten amb una norma europea aprovada per a tots els països. El diàmetre ha de ser major de 9mm però solen ser de 9,5mm fins a 10,5mm.

:: Cordes tipus L: són cordes lleugeres que, per ara, només tenen una norma aplicable a França. A la resta de països se les consideren cordinos auxiliars. Generalment són de poliamida. S’utilitzen només per a fer espeleologia i, sovint, en puntes d’exploració. S’ha de tenir en compte que en ser cordes molt primes, la resistència és molt baixa i els descensors corren molt ràpid, fet que obliga a anar amb una precaució extrema. El diàmetre d’aquestes cordes és menor de 8,5mm.

- Les cordes dinàmiques són el tipus de corda més conegut en el món del muntanyisme. Són cordes especialment dissenyades per absorbir part de l’energia durant una caiguda i s’empren principalment per fer escalada o alpinisme tot i que es poden fer servir ocasionalment en altres disciplines, per assegurar un ràpel o per fer una escalada puntual. El fet que absorbeixin part de l’energia fent de molla permet a l’esportista no fer-se el mal que es faria en donar-se un cop sec lligat en una corda sense elongació. El seu dinamisme rau en el fet d’utilitzar poliamides elàstiques i de fer-les d’un determinat tipus de trenat. Tenen un elongament estàtic del 10-12% i no poden tenir-ne un de dinàmic superior al 40% pels perills que podria ocasionar en una caiguda forta. Aquestes cordes acostumen a tenir entre 8mm i 11mm, i n’hi ha de 3 tipus diferents. Els usuaris poden escollir entre cordes simples, dobles o bessones segons les seves necessitats i costums.

:: Cordes simples: identificades amb un número 1, són còmodes d’utilitzar i de desenredar. Estan homologades per ser utilitzades en simple i s’utilitzen generalment per fer escalada esportiva, escalada artificial o en grans parets amb poca possibilitat de trobar arestes tallants. L’inconvenient principal que tenen és que es depèn d’una sola corda, i aquesta no hauria de fallar en cap cas. Tenen diàmetres entre 9,4mm i 11mm.

:: Cordes dobles: identificades amb el número ½, aquestes cordes són més incòmodes d’emprar que les cordes simples. Només estan homologades per parar la caiguda d’una persona si treballen en doble. Es fan servir principalment en escalada clàssica o en vies alpines. Les dues cordes treballen juntes, lligades les dues a l’arnès, i es passen per dintre dels mosquetons d’assegurança de manera alternativa. Així, al primer punt d’assegurament se’n passa una i al següent punt es passa l’altra, i així successivament. D’aquesta manera, tot i estar fent una sola via d’escalada, en el cas de caure es reparteix el pes entre dues cordes de traçat lleugerament diferent i es redueix el risc que una sola aresta talli tot el sistema d’assegurament. També, en el cas de ser una cordada de tres persones, el primer pot assegurar en top-rope als dos següents utilitzant una corda per a cadascun. En ser dues cordes, es pot repartir el pes entre els muntanyencs i es poden fer ràpels més llargs perquè es disposa del doble de metres de corda per rapelar. Tenen diàmetres entre 8,1mm i 9mm.

:: Cordes bessones: identificades amb dos cercles entrellaçats tenen un diàmetre molt petit i són molt lleugeres. Es fan servir principalment en vies alpines, glaceres i en escalada en gel. Són poc polivalents perquè les dues cordes s’han de passar obligatòriament per tots i cadascun dels punts d’assegurament. L’únic avantatge que tenen, a banda de ser molt lleugeres i poder repartir el pes entre els muntanyencs, és que permeten fer ràpels molt llargs. Aquestes cordes estan homologades per rapelar en doble, i per tant, es poden fer ràpels el doble de llargs del que es podrien fer amb una corda simple. Tenen diàmetres entre 7,5mm i 8mm.Consulta els mapes:

Refugis

Si l'objectiu és passar més d'un dia a la muntanya i no vols fer un vivac, busca el refugi més proper.
459 refugis

Corredors

A l'hivern, solen ser la manera més directe i estètica d'assolir els cims. Però, no sol ser el camí més fàcil...
179 corredors

Escalada

Escoles de roca i gel. Localitza els sectors i les vies d'escalada més emblemàtiques del planeta.
18 escoles

Espeleo

Si no et fa poc la foscor, endinsa't en una de les centenars de coves que ens ofereix la nostra terra.
51 coves

Carregant