INICI >> Muntanyes >> Pirineus >> Comabona
Comabona
2548 m.
2.6 h.
Temps
810 m.
Desnivell
10600 km.
Distancia
 • Temps ascens: 1.3 h.
 • Temps descens: 1.3 h.
 • Regió: Moixeró - La Tosa
 • Serralada: Pirineu Català Oriental
 • Via: Des de Montellà, per Prat d’Aguiló
 • Variant: 0
 • Tipus: Raquetes
 • Neu Discontinua
 • Dificultat: Poc difícil [PD]
 • Data: 2008-08-22
 • Usuari: piriSPORT

Forma part dels Cent Cims de la FEEC!

Forma part dels Cent Cims de la ICGC!

Autor: piriSPORT

Historia

Ascensió a un dels cims més orientals del Cadí, amb una immillorable vista local de la vall de Ridolaina i gene-ral de la Cerdanya. A la vegada, el puig de Comabona resulta un notable mirador del Berguedà, d’on veurem ja per sota nostre el massís del Pedraforca i la serra d’Encija. Si el dia és clar, distingirem a l’horitzó la serralada Transversal i els massissos del Montseny, Sant Llorenç del Munt i Montserrat. El

Com arribar

ACCESSOS (VEHICLE) : Per carretera de Puigcerdà a La Seu d'Urgell, a Martinet desviació a Montellà. A l'entrada, nova desviació a la dreta, i pista en estat variable segons temporada (15 km). ACCESSOS (A PEU) : Des d'Estana per la canal del Cristall: 6 hores. De Gòsol al refugi per Serra Pedregosa: 5 hores. De Montellà al refugi: 3 hores. Del refugi Sant Jordi pel coll del Pendís: 4 hores. Del refugi Estasen per serra Pedregosa: 4 hores.

Ascens:

Aproximació
L’aproximació al refugi de Prat d’Aguiló la fem per la carretera que uneix Puigcerdà i La Seu d’Urgell i que passa per Martinet. A Martinet prenem la desviació a Montellà i poc abans d’arribar a Montellà una desviació a la dreta ens porta per una pista (el camí dels Gosolans) fins l’aparcament que hi ha a uns 400 metres del refugi (11 km).
Montellà (1.158 m).
Població de denominació romana (Montiliano), és una de les quatre viles de Cerdanya (Llívia,  Puigcerdà i Bellver són les altres). Església dedicada a sant Genís, restaurada fa poc. Gran bassa amb trui-tes al mig del poble. Interessant panorama del Baridà. Restaurant.

0 h. - Prat d’Aguiló (1.980 m).
Un camí marcat s’enlaira en marrades al S, passa pel costat de la font i arriba a un altiplà encara amb bosc. A continuació s’eleva a l’esquerra en fort pendent, supera un collet i ja per terreny pedregós puja fins a unes cornises, des d’on amb unes ziga-zagues assoleix el coll cerdanoberguedà.

Iniciem el recorregut al Refugi de Prat d’Aguiló. Molt a prop i a la seva dreta podem veure els senyals grocs i blancs que ens acompanyaran fins el Pas dels Gosolans. Aquest camí (el PRC 124) és el conegut amb el nom de “Ruta dels segadors” o “camí de la Cerdanya” i era el que seguien els temporers provinents de Gósol (al Berguedà). Aquest camí pren direcció oest en arribar al pas dels Gosolans i és on nosaltres el deixarem.
El camí guanya alçada sobre el Prat d’Aguiló i poc abans d’endinsar-se en un bosquet passa pel costat d’un abeurador de plàstic. El camí continua ascendint a través de petites zones boscoses i tot fent ziga-zagues ens porta fins a la pedrera formada pel desprendiment de roques del cingle superior. Aquesta és una zona sense problemes almenys en absència de neu ja que és molt fresat i estable si està sec.
Arribem doncs en uns 45 minuts al Pas dels Gosolans. Aquí veiem una gran extensió de prat on pasturen cavalls i podem contemplar la punta de la cara nord del Pedraforca. Més endavant (quan ja estem més a prop del Comabona) tindrem una excel.lent vista del Pedraforca.

1 h. - Pas dels Gosolans o coll del Prat d’Aguiló (2.410 m).
Tenim davant la dilatada coma dels Cortils, voltada per la blanca serra Pedregosa al fons. Més enllà s’aixeca el pollegó Superior del Pedraforca. Pugem de biaix a l’esquerra, ara suaument, en direcció a un cimal destacat

1,05 h. - Font Tordera.
L’aigua és molt freda. Continuem en el mateix sentit que portàvem. Evitem el cimal destacat per una aèria cornisa a l’esquerra (també podem passar per dalt), baixem al proper collet de Comabona i arribem al nostre objectiu final després de superar un petit relleix

Al Pas dels Gosolans hi arriben dos camins: el GR-150.1 i el ja anomenat PRC124. El GR-150.1 recorre tota la carena de la serra del Moixeró i del Cadí d’est a oest des del Coll del Pal fins a Gósol, el PRC124 és el camí per on hem pujat. En aquest punt però, el GR-150.1 es separa lleugerament de la carena desviant-se una mica cap el sud. Tot i que seguir-lo te l’aventantge de passar pel costat d’una font (la font Tordera) ens perdriem una part fonamental d’aquesta ruta: les vistes sobre la Cerdanya que podem contemplar passejant per la part superior del cingle.

Així doncs, en el moment d’arribar al Pas dels Gosolans deixem de seguir les marques de color i ens dirigim en direcció est (cap a la nostra esquerra) tot seguint les fites i caminant pel llindar del cingle fins arribar a l’Agulló. Des d’aquí dalt estant, els grans cims que veiem des del prat d’Aguiló (Agulló i Comabona) no son tant espectaculars ja que queden reduits a turons que sobresurten unes desenes de metres de la serralada. Ara el camí és un passeig que ens permet contemplar les magnífiques vistes sobre la Cerdanya amb l’empetitit refugi del Prat de l’Aguiló als nostres peus

En arribar a l’Agulló, la carena gira a la dreta (direcció sud) i podem veure el Coma

Descens:

Hi ha una altra ruta que, partint també del refugi Prat d’Aguiló, puja al Comabona passant pel pas de Tancalaporta (anomenat així ja que abans hi havia una tanca per evitar el pas de bestiar que s’havia de tancar en creuar-la) el què permet fer la baixada per aquí i poder fer una ruta circular que passa per una varietat de paisatges (prats, boscos, alguna tartera, cims “pelats”…).

El camí de descens és molt menys concorregut que el d’ascens. Per iniciar el descens podem seguir la carena en direcció est cap el Coll de Terrers o be fer baixada en direcció sudest seguint els senyals verds i blancs per enllaçar amb el GR-150.1. Si decidim seguir la carena unes fites amb marques de pintura verda i blanca ens indiquen camí

En arribar al GR-150.1 seguim en direcció est (o nordest depenent del punt on enllacem) dirigint-nos cap el Coll de Terrers. En aquest punt el pas s’estreta i el camí s’uneix a les fites que marquen el descens del Comabona per la carena. Un indicador de fusta està rotulat com “Tancalaporta C.” tot i que no sembla assenyalar en la direcció on els mapes situen el Pas de Tancalaporta que és a uns 500 metres al nord. Sortim en pocs metres a un ampli coll que ens porta al Pas de Tancalaporta. Aquí el camí es bifurca, hem de pendre el que passa a la dreta del cim que tenim al davant (cap a nordest)

El pas de Tancalaporta está format per un camí amb pedra petita i solta el que el fa un pas on cal anar amb compte i vigilar on posem els peus (amb neu aquest deu ser un pas molt delicat). Aquí una relliscada ens pot portar un disgust greu però això no ens impedeix aturar-nos i contemplar la magnífica vall que tenim als nostres peus i que finalitza a la població de Bagà (10 km al sudest i visible en un dia tant clar com aquest)
A partir d’un indicador de pedra amb senyals del GR i altres camins el pas ja és més estable i en un no res ens plantem al Coll del Bou o Collet de les Vaques. Uns metres més enllà del coll veurem una desviació perfectament clara: un camí es separa a la nostra esquerra del GR-150.1 i abandonem el GR tot seguint els crecles vermells (vermells amb el centre groc en algun tram) i les fustes taronges que trobarem clavades en alguns troncs. Aquestes senyals ja ens acompanyaran fins el Prat d’Aguiló.
El camí descendeix ara decididament en direcció nord per girar cap el nord est i tot seguit cap a l’oest. Aquí trobem un grup de caballs pasturant, una bonica estampa amb la Cerdanya al fons…
El camí guany

Material

Ropa de abrigo y paraviento y con nieve raquetas o crampones.

Autor: piriSPORT

Historia

asdfasdfasdfsdfasdfasdfsdf

Com arribar

0

Ascens:

asdfasd asdf sadf sadfas fsd sd sdf sd fsd sdf s fds dsf sdf sd fsdf sd sd sd sdf sdfsd sadf sdf sd fsd sdf sdf sd

Descens:

asd sdfg dsf sdf sd dsf df df

Material

sdf dfgdf f

Carregant